Overzicht 1e semester 2008-2009

Voor iedereen die er graag bij had geweest of het allemaal nog eens wil herbeleven, een overzicht van onze activiteiten van het eerste semester.

24/9: Openingsfeest de Vrije Nacht

We trapten het jaar af met de Vrije Nacht, ons openingsfeest voor alle vrijgeesten en andersdenkenden en iedereen, om het jaar met goesting in te zetten en het vrijdenken en engagement aan onze universiteit hoogtij te laten vieren. Deze eerste editie bestond uit twee optredens in het KultuurKaffee: Hajko ofte Heiki Vanderlinden, zelf VUB-student, en als hoofdact Jaune Toujours, typisch Brussels-creoolse feestmuziek. Daarna was er een fuif tot ’s morgens vroeg en daarvoor gaven we een barbeque, filmvoorstelling en acties op de campus. Wij hopen van deze hele bataclan een groot en groeiend succes te maken, waarmee we een sterke impuls willen geven aan de kostbare cultuur van het vrijdenken en aan de aantrekkingskracht van onze Vrije Universiteit Brussel.

Zoek vrij!

Dagprogramma:
12u-14u: actie en petitie op de Esplanade voor een directe fietsverbinding tussen Brussel-centrum en de universiteiten.

Avondprogramma:
Vanaf 18u: BBQ (voorverkoop 5 euro via stkvo@vub.ac.be of tijdens de actie overdag)
19u30: FILM “I know I’m not alone” van Michael Franti (afgelast wegens aanhoudende gezelligheid en goed weer tijdens de BBQ)
21u: EERSTE OPTREDEN Hajku: VUB-student en accordeonvirtuoos met electronica
22u: TWEEDE OPTREDEN Jaune Toujours: met de eerder vernoemde Brussels-creoolse feestmuziek dus

Nachtprogramma:
Eerst DJ Nohmada: balkan beats, klezmer, etcetera
dan DJ Steve Jaspers: funk & electro
en als afsluiter DJ Dustricx: drum ’n bass

Met steun met Dienst Cultuur VUB en het Centrum Morele Dienstverlening Brussel.

Een lange voorbereiding vooraf en een drukke organisatie overdag maakten er een zeer geslaagd feest van waar we met zijn allen lustig hebben gevrijwilligerd. We kwamen er ook mee op FM Brussel. Het was een eerste keer, maar het was alleszins al dik in orde en het smaakt naar meer: op naar een tweede editie.

24/9: Petitie fietsverbinding campus-centrum

Voorafgaand aan de Vrije Nacht hadden we onze petitieactie voor een veilige en vlotte fietsverbinding tussen de universitaire zone en centrum-stad, meer bepaald via de Kroonlaan. We verzamelden op één dag tijd heel wat handtekeningen, en die werden aan Brussels minister van mobiliteit Smet voorgelegd. Met vrucht, want hij verwees ernaar in zijn speech bij de opening van het Fietspunt aan de campus. Ook de ludieke fietsprotestbeweging Kritische Massa/Masse Critique stelde één van hun maandelijkse optochten in het teken van deze verbindingsweg.

24/9: verdeling van de zak die steek houdt: de “VO’ze zakken”

Bij de Vrije Nacht hoorden ook onze “VO’ze zakken”: nieuwe VO-leden krijgen niet alleen een lidkaart, maar voor slechts 2€ ook een katoenen draagzak met het zoek-vrij logo op, die we dankzij steun van het CMDB hebben kunnen volsteken met allerlei zinvolle spullen zoals de fietskaart van Bxl, de solidariteitsgids van Bxl, een Oxfam chocoladereep, en nog heel wat meer. We hebben er al een aantal van verspreid, maar om het positief te stellen: we hebben er alleszins nog genoeg over voor het tweede semester. Deze kunnen we dan bij het begin van het tweede semester verspreiden, als onderdeel van onze wervingsactie.

8/10: Studentendoopdebat & TD

Het zal lang geleden zijn dat VO zoveel klakken in een zaal heeft kunnen krijgen. De activiteit had alleszins het gewenste effect dat de klakken terug wat meer aandacht geven aan hun engagement en aan het principe van vrij onderzoek, ook door de verdere publicatie en verdeling van de tekst van Andrew daarover. De fuif achteraf was geen stormloop, maar soit: het signaal was er!

Doorheen november & december

We hebben de lancering van een afzonderlijk steuncomité voor sans papiers voorbereid, maar werden gedwarsboomd omdat we hiervoor geen lokaal kregen van leslokalenbeheer. Hommeles met leslokalenbeheer bleek kort erna gelukkig overbodig, omdat de facto meer dan honderd sans papiers onverwacht de VUB introkken om niet weg te gaan. De zaken kwamen in een stroomversnelling en er werd een steuncomité opgericht in de vorm zoals we dat op VO vergaderingen hadden besproken: een op zichzelf staande gelegenheidsgroep, die snel veel volk kan aanspreken en onbekommerd haar eigen koers kan uitstippelen. Vanuit VO nemen Andrew en Arno zeer actief deel aan dit steuncomité. Zie http://sanspapiers.skynetblogs.be/ en http://esplanade.vub.ac.be/drupal-5.9/?q=node/257.

30/10: Kampvuur

Met koude voeten en veel volk van de ULB. Er komen er heel wat meer van zodra het weer beter begint te worden in het tweede semester.

20/11: Verhaegenherdenking en St. Vé

De speech “Wat de Verlichting heeft overschaduwd – pleidooi voor meer vuur”, is verschenen in de eerstvolgende UVV-Info: http://www.uvv.be/uvv5/pub/cinfo/smedia/pdf/15.pdf. We vespreidden ook de aanklacht tegen de communautaire crisis, “Politiek Carnaval”, tijdens St. Vé.

9/12: Antiklaas ontdopingsactie & AIDS-actie

antiklaas-small

Bittere kou maar wel een zeer overtuigende Andrew in de rol van Antiklaas. Thomas onderzocht hoe het precies zat met de geldstromen naar de verschillende kerken en maakte een verhelderende begeleidende tekst. Samen met chocolade centjes deelden we ook condooms en voorlichtingsprentjes over veilig vrijen rond. Het bisdom Mechelen heeft al geantwoord op enkele ontdopingen, met vriendelijke groeten. Sympa, zowaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: