De Mens Voorbij – lezing prof. Gie van den Berghe

Aankondiging van boekvoorstelling 'De Mens Voorbij'Het tweede semester van VO startte op 18 februari 2009 met een matinee-lezing van historicus en ethicus Gie van den Berghe over zijn nieuwste krachttoer, het boek ‘De Mens Voorbij – vooruitgang en maakbaarheid, 1650-2050’. Thema is de schaduwkant van het Verlichtingsideaal van de maakbaarheid van de mens, door prof. van den Berghe getraceerd tot haar vroegste kiemen (utopische filosofieën van de vroege Verlichting die ontsporen tot praktijken van sociaaldarwinisme en totalitaire eugenetica) en tegelijk vooruitblikkend op te verwachten – en dus te bestrijden – donkere bladzijden in de nabije toekomst, die dreigen te ontstaan uit ons gebruik van de stortvloed aan nieuwe biotechnologieën en de waanbeelden die zij opwekken. Een ontluisterende geschiedenis, een provocerende maatschappijkritiek. Niet te missen voor al wie zich bekommert om de politiek van de 21e eeuw.

De Mens Voorbij is echter geen opiniërend werk. In zijn boek wenst prof. van den Berghe bovenal zonder morele veroordeling weer te geven tot welke gedachtegangen en programma’s onze weldenkende voorgangers zoal werden bewogen. Zo toont hij aan hoe overtuigend de eugenetische en sociaaldarwinistische redeneringen, die we nu vaak zonder nadenken verwerpen, toen wel waren, zelfs voor de knapste koppen van het moment. Als zodanig is een leesbeurt van De Mens Voorbij een sterke stimulans tot kritische reflectie bij actuele eugenetische stromingen zoals het transhumanisme.

De lezing werd door een aardig kransje VUB’ers bijgewoond, mede dankzij de participatie van het Masereelfonds, de Dienst Cultuur en vzw De Maakbare Mens, en er volgde nog een uitgebreide informele discussie achteraf.

Leesvoer

– Naast De Mens Voorbij, dat nu in de rekken ligt, vind je op Serendib de vele opiniestukken en links naar de andere scherpe pennevruchten van Gie van den Berghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: