Schrap godsdienst & zedenleer, schep 1 vak levensbeschouwing?

Zouden we niet beter kappen met de verzuiling in het onderwijs, en in plaats van al die verschillende zelfbevestigende kanaaltjes ‘ “niet-confessioneel” zedenlerisme’, ‘katholicisme’, ‘protestantisme’, ‘moslimisme’, ‘jodisme’ enzomeer, naar 1 vak te gaan, waar alle meningen mogen botsen, dat zo een echte leerschool voor ‘actief pluralisme’ zal zijn?

Of zouden we met zo’n eengemaakt vak net de zaak dienen van die ene particuliere groep der ‘actief pluralisten’ of nieuwlichtende humanisten, die zich misschien wel heimelijk boven het sektarisch gekrakeel verheven voelt?

Maar zullen we dan op zijn minst niet naast onze bestaande hokjes ook een verzamelhok bijtimmeren, waar me lustig met elkaar van mening verschillen alsook hier en daar gedeelde grond vinden?

De controverse leeft, en er wordt naar oplossingen gezocht. Zo bijvoorbeeld ook door Bilal Benyaich, een jonge oud-VUB en VO’er die in de nasleep van laatste hoofddoekhetze in de krant en op Radio 1 (luister hier) kras stelde: geen hoofddoek op school, dan ook geen les godsdienst op school.

En op 22 maart komt Leni Franken van het Centrum Pieter Gillis (UA) naar Brussel met enkele voorstellen.

Je bent zeer welkom: ’t is gratis, tijdens de middag en je mag je eigen lunch meenemen. Vooraf inschrijven, zie de poster onderaan.

2 gedachten over “Schrap godsdienst & zedenleer, schep 1 vak levensbeschouwing?

Voeg uw reactie toe

 1. Allemaal heel interessant…maar men vergeet dat deze discussie gaat over ongeveer 20% van de scholen….Inderdaad, een ruime 70% van de scholen behoort tot het katholieke net. Daar is plaats voor 1 levensbeschouwing. Belgacom en Electrabel zijn voor minder teruggefloten met hun monopolievorming!
  De “hokjes” in naam van het pluralisme opheffen betekent maw het monopolie van 1 levensbeschouwing bevestigen en versterken.
  De keuze tussen de 7 erkende levensbeschouwingen kan een leerling enkel maken in gemeentescholen, provinciale scholen, het GO!…niet in het zgn. ‘vrije net’ (what’s in a name).
  Als je de verzuiling in het onderwijs echt wil aanpakken, wees dan moedig en richt je pijlen naar de grootste speler op de markt…(tip: doe dit voorstel eens aan de Guimardstraat…)

  Daarnaast kan ik als leerkracht ncz bevestigen: net dankzij de verschillende levensbeschouwingen die er zijn op school, is er meer interactie en wederzijds begrip. Ook de levensbeschouwelijke vakken werken vakoverschrijdend.

  Maar ik weet het: afschaffen en negatieve kritiek, da’s makkelijk scoren…

  Jammer ook dat dit debat tijdens de middag gevoerd wordt (schrik om leerkrachten ncz tegen te komen? We bijten nochtans niet!)….

  Veel succes in ieder geval,
  mvg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: