Abortuswet nog steeds nodig!

MARS VOOR HET RECHT OP ABORTUS IN EUROPA

1 april 2010

Samenkomst om 10u voor de ambassade van Polen

Galliërsstraat 29 1040 Brussel

(in de buurt van het Jubelpark, metrostation Merode)

Einde van de mars : 13u30

Op 3 april 2010 vieren wij de 20ste verjaardag van de abortuswet in België.

Omdat de vrouwen in vier Europese lidstaten – Cyprus, Ierland, Malta en Polen – nog steeds geen recht hebben op abortus mobiliseren wij vandaag voor de erkenning van dat recht voor alle vrouwen in Europa.

Op 1 april komen wij samen op straat om in stoet een open brief te bezorgen aan de ambassades van deze landen waarin wij het recht op abortus in heel Europa eisen.

DOE MEE MET DEZE ACTIE!!

Breng uw slogans, uw toeters en bellen mee om uw stem te laten horen en om van deze mars een tof evenement te maken.

Abortuswet nog steeds nodig!

Oproep tot deelname aan de ‘Mars voor het recht op abortus in Europa’ op 1 april.

Op 1 april, en dit is geen aprilgrap, vindt de vreedzame ‘Mars voor het recht op abortus in Europa’ plaats. Ook 20 jaar na de abortuswet Lallemand-Herman-Michielsens blijft de nood tot het recht op abortus nog steeds bestaan. Helaas willen sommige mensen dit recht aan anderen ontzeggen. Zo ging er op zondag 28 maart een ‘Mars voor het leven’ door in Brussel.

De organisatoren van deze mars tegen abortus “willen de stilte breken rond het lijden en de psychische gevolgen waarmee vrouwen af te rekenen krijgen na een abortus, die ze vaak tegen hun zin en door economische, sociale, familiale of medische druk ondergingen” (bron: Het Laatste Nieuws online 19-03-10).

Het laatste verslag (2007) van de nationale abortuscommissie toont echter andere trends met betrekking tot de ingeroepen noodsituaties. In 4% van de ingeroepen noodsituaties gaat het om de lichamelijke of geestelijke gezondheid van moeder of het ongeboren kind. Financiële, economische en/of materiële redenen worden aangebracht in ongeveer 14% van de aanvragen, terwijl minder dan 2% relatiemoeilijkheden geeft als reden tot abortus. In meer dan 53% van de ingeroepen noodsituaties gaat het om persoonlijke redenen.

In de punten 15 en 16 van het Manifest van de ‘Mars voor het leven’ kiest men resoluut voor het leven in om het even welke situatie, zonder uitzonderingen en wil men de abortuswet afschaffen omdat deze elke bescherming van het ongeboren kind ontneemt.

De wet van 3 april 1990 betreffende de zwangerschapsafbreking laat abortus onder strikte voorwaarden toe. Zo moet de vrouw zich in een noodsituatie bevinden. De zwangerschapsafbreking kan enkel tot voor de 12de week na de bevruchting (14 weken zwangerschap). Deze moet gebeuren onder medisch verantwoorde omstandigheden met inbegrip van een bedenkperiode voor de uitvoering van de ingreep. De vrouw krijgt daarbij counseling.

Ook wij vinden dat voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn en al dan niet kiezen voor een abortus er een nog betere psychosociale zorg moet zijn. Meer wetenschappelijk onderzoek naar de psychische gevolgen van abortus kan trouwens bijdragen tot een betere zorg. Daarnaast zijn wij sterk voorstander van meer preventie, meer aandacht voor seksuele opvoeding en het gratis ter beschikking stellen van voorbehoedsmiddelen voor minder begoeden.

Maar wanneer de abortuswet zou afgeschaft worden, keren we terug naar de tijd van de criminele illegale abortus met alle gevolgen voor de fysieke en psychische gezondheid van de vrouw. Abortussen zullen steeds gebeuren, maar dan in de illegaliteit. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn en zich in een noodsituatie bevinden, moeten geholpen en ondersteund worden in welke beslissing ze ook nemen.

De keuze of het kind gewenst is of niet ligt finaal bij de vrouw. Een keuze die niet lichtzinnig genomen wordt. Een keuze die ook niet opgelegd wordt door de wet. Baas in eigen buik dus!

De open brief van de Vrouwenraad met betrekking tot de ‘Mars op het recht op abortus in Europa’ vat het goed samen:

“De legalisering van een vrije, gemakkelijke en goed geinformeerde toegang tot abortus onder goede omstandigheden is nodig in het kader van het respect voor de fundamentele rechten: het recht van de vrouw om te beschikken over haar eigen lichaam en het recht op gezondheid en op medische zorg die elke Staat moet garanderen voor alle vrouwen, zonder enig onderscheid.”

Wij roepen dan ook op om massaal deel te nemen aan de ‘Mars voor het recht op abortus in Europa’. Deze vertrekt om 10u voor de ambassade van Polen in de Galliërslaan 29 1040 Brussel.

Sonja Eggerickx (voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen)

Marleen Temmerman (hoogleraar Universiteit Gent en senator sp.a)

Magda Michielsens (voormalig professor Vrouwenstudies)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: