Besef van onvrijheid doet vrij denken

Voordracht n.a.v. Verhaegenherdenking 19 november 2010

Goedemorgen beste rectoren, professoren, medestudenten, en alle leden van de vrijzinnige gemeenschap,

foto: Jean Jottard

We zijn nog nooit zo vrij geweest op zo’n democratische manier. Geen enkele generatie voor ons was vrijer  dan onze generatie. We zijn economisch vrijer. Daar waar men 100 jaar terug 3000 uur per jaar moest werken om zijn brood te verdienen, moet men vandaag de dag slechts de helft, 1500 uur per jaar werken voor een goedverdienendevoltijdse job. We zijn vrijer van de mening van de ander waarbij we minder rekening dienen te houden met hoe de ander denkt over onze mening of kledingwijze. We hebben tevens nog nooit met z’n allen zo makkelijk en ver kunnen reizen en andere culturen leren kennen als heden ten dage. We zijn tenslotte vrijer van instituties of hogere machten die ons denken  pogen te onderwerpen.

Maar… wij, de moderne generatie, laten ons al te makkelijk verlokken om deze zuurverdiende vrijheid te grabbel te gooien.

Recent kreeg een vriend bijvoorbeeld een telefoontje van een marketing man die onderzoek deed naar mensen die zelf hun tabak rollen. Hoe wist hij zijn naam, telefoonnummer en feit dat hij zelf zijn sigaretten rolt? Het antwoord van de marketing man was even eenvoudig als beangstigend: de klantenkaart van de Delhaize.

Zonder nadenken geven we onze privacy, en daarmee onze vrijheid weg. U moest bijvoorbeeld eens weten hoe gemakkelijk het is uw paswoord van uw Facebook-account te bemachtigen als u onschuldig zit te surfen via Urbizone. In die zin moeten we dan ook voorzichtig-kritisch omspringen ten aanzien van initiatieven zoals twitter in de les zoals recent voorgesteld door VVS.

Ook onze vrije manier van handelen wordt verleid en gemanipuleerd. Appels uit de Colruyt met het bio-label komen bijvoorbeeld niet van Belgische bioboeren maar uit Nieuw-Zeeland.

We moeten als moderne mens dus niet alleen genieten van onze vrijheid maar ze ook blijven verdienen. Een constant vrij onderzoek van mens en maatschappij is essentieel in de verdediging van onze zuurverdiende vrijheid om de uitdagingen van morgen tegemoet te gaan.

Een vrije geest kweken. Een kritisch denken aanleren wars van gemakzucht. De ogen openen. Met andere woorden: het actief vrijdenken laten ontwaken bij de student.

In mijn jaren hier aan de VUB heb ik gemerkt hoe hard dit leeft binnen de studentenkringen, bij de professoren, de niet-gedoopte studenten en bij de Studiekring Vrij Onderzoek. De aantrekking tot dit vrijdenken ligt niet alleen in de geschiedenis of bij de ouders, maar ook en misschien vooral bij het zoeken naar een zingevend denkkader in een grotendeels geseculariseerde samenleving na de verzuiling.

Het principe van vrij onderzoek lééft en dóet de VUB leven. Het woord ‘vrij’ in Vrije Universiteit Brussel is een woord om trots op te zijn, waar wij studenten ook trots op zíjn, iets dat zeker niet verloren mag gaan of mag vervagen. Vrij onderzoek mag niet iets zijn dat wordt aangekleefd aan de VUB, neen, vrij onderzoek dient de basis van de VUB te blijven.

Rationeel vrij onderzoek is tenslotte ook wat dringend nodig is aan de Belgische onderhandelingstafels. Blind nationalisme mag nooit een dogma worden die het vrij onderzoek in de weg staat. Niet alleen dogmatisch flamingantisme maar ook dogmatisch belgicisme werken contraproductief in het vinden van een goede samenlevingsvorm tussen Belgen, Franstaligen en Nederlandstaligen.

Dankuwel

Waldo Vanderhaeghen

Voorzitter Studiekring Vrij Onderzoek


Van ochtend tot avond, van jenever-koffietje tot Saint-V pint, via bus, treintje en voetgewijs nam ook dit jaar de gehele VO-crew deel aan de hoogdag van de ULB/VUB.

foto: Jean Jottard
foto: Jean Jottard

08u30 Koffie Cafetaria “complex”, Campus Etterbeek, via Triomflaan, toegang 8)
09u30      Bloemenhulde gefusilleerden (Nationale Schietbaan, nabij VRT-gebouw)
Bloemenhulde graftombe Th. Verhaegen (Kerkhof van Brussel) 10u45      Bloemenhulde monument ‘Groupe G’ (Square G, Campus Solbosch)
11u00      Gemeenschappelijke zitting ULB/VUB (Grote Hal centraal gebouw ULB)
11u30      Bloemenhulde memoriaal oorlogsslachtoffers
Bloemenhulde monument Th. Verhaegen
Bloemenhulde monument F. Ferrer12u15       Receptie (Cafetaria “complex”, Campus Etterbeek, via Triomflaan, toegang 8)
13u15       Glas van de vriendschap (Stadhuis Brussel) op uitnodiging van burgemeester Freddy Thielemans
14u00-? Saint-V feest van Grote Zavel tot Beurs

foto: Jean Jottard

Een gedachte over “Besef van onvrijheid doet vrij denken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: