Lezing + debat 27/02/2012: Ibogaïne behandeling bij verslavingen: Potentieel & Controversieel

Op maandag 27 februari houden we een lezing met aansluitend debat over ibogaïne behandeling bij verslavingen.

Ben de Loenen, regisseur van de documentaire ‘Ibogaine-Rite of Passage’ – link hieronder; oprichter ICEERS.org, zal in deze lezing ons inzicht verschaffen in hoe de ibogaïne behandeling in zijn werk gaat, de verspreiding hiervan, de huidige resultaten bij mensen die zich hieraan wagen, wat hen motiveert en hoe het komt dat ibogaïne een controversieel onderwerp blijft. Voor alle duidelijkheid: de film zal niet vertoond worden!

Hierna zal tijd zijn voor een korte vragenronde en debat. Onder het motto: ‘met een kritische geest de toekomst tegemoet!’ heet Studiekring Vrij Onderzoek u van harte welkom!

Plaats Gebouw D, VUB Etterbeek

Uur: 20u

Volg ons ook op facebook: https://www.facebook.com/#!/events/236341609787577/

Met vriendelijke groeten,

Het VO-team

Extra info

Ibogaïne is een psychoactief alkaloïde die natuurlijk voorkomt in in de bast van de wortel van de Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. In kleine dosissen gedraagt ibogaïne zich als een stimulant, terwijl het in hoge dosissen een opmerkelijke psychedelische bewustzijnstoestand opwekt. In historisch perspectief wordt dit gebruikt in genezende ceremoniën en initiaties door leden van de Bwiti religie in verschillende delen van West Afrika. Mensen die te kampen hebben met drugverslaving hebben ontdekt dat grote dosissen van ibogaïne een significante daling in ontwenningsverschijnselen van opiaten. Ook de ‘craving’ of het verlangen naar deze substanties wordt tijdelijk geëlimineerd.
Ondanks dat ibogaïne zich niet makkelijk verleent tot recreatief gebruik, staat ze wel geklasseerd als illegale stof in België, Zwitserland en Amerika. Daardoor reizen veel mensen die worstelen met hun verslaving over heel de wereld naar klinieken of ondergrondse distributiekanalen voor een ibogaïne behandeling, al dan niet in een veilige medische setting.
Een ibogaïne behandeling is zeker niet zonder enig gevaar. Zo geven sommige schattingen ibogaïne een sterftecijfer van 1 op 300. De doodsoorzaak wordt dan in verband gelegd met bradycardie (het vertragen van het hartritme), dodelijke combinaties met andere stoffen, leverproblemen en andere condities. Aangezien onbehandelde drugsverslaving ook gezondheidsrisico’s hebben (waaronder de dood), beslissen sommigen toch dat een ibogaïne behandeling het risico waard is.

Documentaire Ibogaine – Rite of Passage en andere informatie kan gevonden worden op het Youtubekanaal van ICEERS: http://www.youtube.com/user/iceers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: