VO ROEPT OP EEN EINDE TE MAKEN AAN DE HONGERSTAKING VAN DE MENSEN ZONDER PAPIEREN

De Studiekring Vrij Onderzoek van de VUB trekt aan de alarmbel en vraagt met aandrang om een einde te stellen aan de hongerstaking van de 23 sans-papiers die momenteel onderdak krijgen in lokalen van de VUB. Zij hongeren zich al 62 dagen uit in de hoop op een beter leven. Dit is de ultieme schreeuw om een menswaardige behandeling van mensen die al jaren in ons land leven en werken. Er is nood aan een consequent doch humaan asiel- en migratiebeleid voor iedereen die vandaag op ons grondgebied verblijft. De overheid is verplicht om die verantwoordelijkheid op te nemen maar degelijk beleid blijft uit. We willen het huidige beleid of beter dit gebrek aan beleid aankaarten. Een beleid dat mensen heen en weer slingert tussen hoop en wanhoop. Een beleid ook dat ervoor zorgt dat mensen het enige in de strijd gooien dat ze nog hebben en zo hun lichaam gebruiken als politiek wapen. Jamal, een jongen van 20, jonger dan de meeste onder ons, heeft zichzelf letterlijk de mond gesnoerd. Voor hem is de keuze duidelijk: liever geen leven dan nog langer leven als een dier.

Geachte mevrouw de staatssecretaris, Beste Maggie, wij wijzen niet alleen u met de vinger, deze problematiek houdt immers al verschillende legislaturen stand. Naast ons vergaderlokaal liggen 23 mensen op sterven omdat politici hen lieten geloven dat dit een achterpoortje was om in ons land te kunnen blijven. Het is dit beleid dat de oorzaak is van de levensbedreigende situatie waar zij zich nu in bevinden.

De Studiekring Vrij Onderzoek steunt de manier niet waarop deze sans-papiers hun eisen – een verblijfsvergunning van een jaar en een arbeidsvergunning C – kracht bij zetten, maar vraagt wel om begrip en vooral hulp. Wij vragen niet om op hun eisen in te gaan maar om in te grijpen en de massazelfmoord naast onze deur een halt toe te roepen.

Mevrouw De Block, besef dat uw keuzes letterlijk en figuurlijk van levensbelang zijn. Niet alleen voor onze sans-papiers maar voor alle sans-papiers en asielzoekers die op dit moment in ons land verblijven en voor zij die hier nog terecht zullen komen. Maar concreet in deze situatie vragen wij uitdrukkelijk om een einde te maken aan deze hongerstaking.

 Studiekring Vrij Onderzoek

3 gedachten over “VO ROEPT OP EEN EINDE TE MAKEN AAN DE HONGERSTAKING VAN DE MENSEN ZONDER PAPIEREN

Voeg uw reactie toe

  1. “Wij vragen niet om op hun eisen in te gaan maar om in te grijpen en de massazelfmoord naast onze deur een halt toe te roepen.” De politie heeft al meermaals hongerstakingen gebroken door sans-papiers uit een bezetting te zetten. Dit vragen jullie dus? Beseffen jullie wel wat de gevolgen zullen zijn voor de sans-papiers die ervoor kiezen om een harde strijd voor papieren te vechten? Met welk recht vragen jullie aan de overheid om de hongerstaking te breken? En dat net op moment dat druk op overheid voor regularisatie zo groot is met de sans-papiers die tot het uiterste gaan, een voor de VUB ongeziene mobilisatie van enkele tientallen studenten en nu ook de steun van de ULB-directie voor de eisen van de sans-papiers. WAT JULLIE HIER DOEN GAAT REGELRECHT IN TEGEN DE BELANGEN, EN MEER NOG TEGEN DE SOEVEREINE WIL VAN DEZE MENSEN!

    1. Ik denk dat heel veel mensen het standpunt van VO fout begrijpen. Wij willen dat er een eind gemaakt wordt aan de hongerstaking doordat er een duidelijk antwoord wordt gegeven over hun situatie en toekomst. Leg ons geen woorden in de mond zoals “de politie heeft al meermaals hongerstakingen gebroken door sans-papiers uit een bezetting te zetten. Dit vragen jullie dus?” en “Met welk recht vragen jullie aan de overheid om de hongerstaking te breken”. Dat is vals argumenteren. Wij willen duidelijkheid van de kant van Maggie De Block. Nooit willen we dat er met geweld een einde wordt gemaakt aan de hongerstaking. Het is hun keuze, daar komen wij niet tussen. Maar hen proberen te overtuigen van te stoppen is geen misdaad. Of ze nu verder doen of niet, onze humanitaire hulp gaat niet stop gezet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: