Witte voetsporen tegen de zwarte terreur

Beste vrijdenkende VUB’er,

De vrijheid liet zich de laatste week maar al te vaak onderwerpen. Dit is onverzoenbaar met de grondbeginselen van onze universiteit. Het is de taak van Studiekring Vrij Onderzoek om deze grondbeginselen te vrijwaren. Vandaar dat wij een symbolische actie stelden in een nacht waar onzekerheid en angst sterk aanwezig waren.

Donderdagnacht was er paniek op de VUB, een irrationele angst. Terreurdreiging vier werd valselijk aangekondigd, studenten kregen het benauwd, TD’s werden afgeschaft. De vrijheid om samen te zijn, te genieten, te vieren werd beknot. Studiekring Vrij Onderzoek besloot een kijkje te gaan nemen en al snel constateerden wij dat de reactie enkel voortkwam uit geruchten en niet uit feiten. Het is dan ook vanuit die vaststelling dat wij donderdagnacht de campus vrij bewandelden en witte voetsporen achterlieten. Want de campus is van ons, van jullie, niet van hen: de terroristen.

Natuurlijk kunnen wij begrip opbrengen voor de autoriteiten, in deze situatie van collectieve angst, kan of wil niemand de verantwoordelijkheid van mogelijk bloedvergieten en verdriet op zich nemen. Begrijpelijk dus, maar is dit eigenlijk wel rationeel? De tijd zal het uitwijzen, pas wanneer de (terechte) sluier van geheimhouding zich opheft, zullen we hier een genuanceerd oordeel over kunnen vellen. Laten we ook niet vergeten dat we ons zelfs in het ergste geval paradoxaal genoeg nog steeds in één van de meest veilige samenlevingen ooit bevinden. Vele dappere vrouwen en mannen hebben een loodzware strijd gestreden om onze vrijheid te veroveren, laten we hun strijd in elk geval niet al te licht opofferen.

Dit is geen daad van vandalisme, maar van vrijheid, de vrijheid die u allen zo lief is. Maar laten we ook ons zelf in vraag stellen, misschien was dit niet de meest wijze of de meest vernunftige actie.

Laat enkel geweten zijn dat onze zo fel bevochte vrijheid zich niet laat onderwerpen, dat wij ons verzetten tegen een samenleving waarin de veiligheid de vrijheid dreigt te versmachten.

Studiekring Vrij Onderzoek 2015-2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: